Контрол на теглото:2018

Как да предотвратим затлъстяването – 4 съвета

Статистиката е красноречива – България е на пето място в Европа по затлъстяване. Това е изключително опасна тенденция. Деца и възрастни хора, които страдат от затлъстяване, имат много по-висок риск от заболявания и ранна смърт. Дали ние или нашите деца ще страдаме от затлъстяване, зависи изцяло от нас самите. Ето и четирите съвета , за да предпазите себе си и децата си от затлъстяване.
Надолу

Хранете се правилно

Правилното хранене е ключът към доброто здраве и поддържането на здравословно тегло. То не включва само какво и какви количества консумирате, но и как се храните.

Какво да консумираме?

Пълнозърнести култури :пълнозърнест ориз, овесени ядки, пълнозърнест хляб, макаронени изделия и киноа.
Зеленчуци :разнообразие от всякакви видове пресни и замразени зеленчуци, без картофи.
Плодове цели плодове, а не плодови сокове.
Ядки, семена, бобови култури и други здравословни източници на белтъчини риба, пиле и др.
Растителни мазнини: зехтин.
Пийте достатъчно количество вода всеки ден около 8 чаши.
Можете да пиете по две чаши вода преди всяко хранене и по този начин едновременно ще подпомогнете храносмилането си и ще си набавяте необходимото количество течности за деня.

Ограничете максимално консумацията на следните храни и напитки:

Подсладени напитки газирани напитки и натурални сокове.
Рафинирани храни :бял хляб, бял ориз, сладки неща.
Картофи:пържени.
Червени меса и преработени меса:колбаси, наденици, салами и др.
Други силно преработени храни:полуфабрикати, бърза храна.
Какви количества да консумираме?

Препоръчителното количество храна дневно зависи от възрастта, пола, здравословното състояние и физическата активност на всеки отделен човек.

На фона на статистиката, очевидно не само ние, но и децата ни, злоупотребяват с количеството храна. Относно децата, рискът от затлъстяване при тях е 80%, ако и двамата им родители са със затлъстяване.

Решението на този проблем е по-комплексно от намаляването на дневния калориен прием. Често затлъстяването се дължи не само на прекомерните количества храна, но и на качеството на храната.

Съществува и по-добър подход от следенето на калориите, за да сме сигурни, че не злоупотребяваме с количествата храна. Този подход е – да си създадем хранителни навици, които ще ни помагат да не преяждаме и да изключим от менюто си висококалорични храни с ниска хранителна стойност, които са основни виновници за напълняването – сладки храни (вафли, бисквити, кроасани), рафинирани храни (тестени изделия от бяло брашно) и картофи.

Как да избегнем преяждането?

Яжте закуска
Хранете се бавно с по-малки порции в по-малки чинии
Опитвайте да се храните в дома си възможно най-често
Мислете за храната, когато се храните
Ограничете времето прекарвано пред екрана

Гледането на телевизия може да изглежда отпускащо, забавно и информиращо, но то е един от рисковите фактори за затлъстяване. Когато гледаме телевизия сме напълно неподвижни и времето прекарано пред екран, намалява времето ни за физическа активност. Освен това, гледането на телевизия индиректно ни кара да похапваме – вредният навик „да похапна пред телевизора“ е присъщ за голяма част от хората. Телевизията е и мястото, откъдето всевъзможни реклами ни убеждават и манипулират да искаме да консумираме едни от най-висококалоричните храни с ниска и нулева хранителна стойност.

Статистиката относно времето, което българите прекарват пред телевизора, отново е стряскаща. Ние сме едни от лидерите в тази сфера. Децата ни прекарват по 25,7 часа на седмица пред екран.

Спете достатъчно

Съществуват все повече научни доказателства, че добрият сън е от съществено значение за доброто здраве, а също така ни помага да поддържаме здравословно тегло. Индивидуалните нужди от сън на отделните хора, зависят от множество фактори, но е факт, че повечето деца и възрастни не спят достатъчно.

Осигурете добър старт на децата си

Никога не е прекалено рано да поставите основите на доброто здраве. Съществуват редица научни доказателства, че първите години на детето, оказват голямо влияние върху неговото тегло като възрастен.

Разпускайте и бъдете физически активни

В ежедневието ни има голямо количество стрес. Това е нормална част от живота, но когато се натрупа, стресът може да окаже негативно влияние върху здравето ни и да допринесе за покачване на теглото. Стресът често е причина за нездравословно хранене.

Един от най-добрите начини да контролираме стреса е редовната физическа активност. Това, заедно с правилното хранене, е и един от най-добрите начини да поддържаме здравословно тегло.