Контрол на теглото

50 СЪВЕТА ЗА ОТСЛАБВАНЕ НА КРИС ПИРИЛО

Отслабнах с почти 15 кг за 3 месеца. Ако искате да научите как успях и как задържам теглото си, прочетете тези лесни 50 съвета за отслабване. Не съм експерт, говоря от личен опит. Ще съм щастлив - дори само да съм подкрепил усилията, които вече полагате.
Надолу

Контролирайте храната и се упражнявайте

1ви съвет за отслабванеТОВА КОЕТО КАЗВАТ е истина – трябва да знаете с какво се храните и да изразходвате повече енергия отколкото получавате. Какво по-просто от това? Вече можете да спрете с четенето на списъка – това е всичко, което ви е нужно и няма нужда да пилеете луди пари за привилегията някой да ви каже тайната как се отслабва. Няма нужда да четете дебели книги, няма нужда да купувате филми, няма нужда да стоите будни до късно в очакване на телешоп реклами, за да разберете това просто правило. То е 100% вярно.

Променете начина си на живот

2ри съвет за отслабванеАко правилното хранене за Вас е ДИЕТА, ще си възвърнете предишното тегло (че и повече) само няколко месеца след като сте го загубили. Диетите не работят. Диетите са временни. Само след истинската промяна на живота и навиците ще постигнете дълготраен успех. Никога не казвайте на диета съм. Говоря от собствен опит на ниско-въглехидратник. Това вършеше работа за известно време, но накрая се провалих защото не промених начина си на живот.

Включете се в някоя онлайн група за подкрепа

3ти съвет за отслабванеВ моя случай аз създадох собствена – FatBlasters. Основната цел е да не се чувствате сам. Да се обградите с приятели (стари или нови) е добър ход. Скоро научих за PeetTrainer, но не знаех за тях, когато започнах с моето отслабване. Трябва да знаете, че има кой да ви подкрепи – хората знаят неща, които вие не знаете и вероятно и те са били на вашето място някога (или сега). Споделете какво ви се случва, смешните ситуации, сълзите, успехите и неуспехите – раказвайте за всичко. Има хиляди общества, така че търсете докато не откриете своето.

Направете си снимка „преди и сега“

4ти съвет за отслабванеЗнам – гадно е да гледаш каква си „зелка дебелка“!
Обаче няма по-лесен начин от това да илюстрираш собствения си успех. Да се снимаш „след“ е далеч по-забавно и приятно. Качете снимките във Flickr! Полезно е да видиш как другите те възприемат. Харесваш ли се?
По много начини Flickr ми помогна да отслабна.

Научете се да замествате

5ти съвет за отслабванеНе посягайте към марките, които познавате и обичате или поне се замислете преди това. Яйцата са „добри“ за вас, но потърсете подходящите им заместители (много ресторанти вече предлагат и ниско калорична храна). Има безброй „ниско калорични“ алтернативи, които е време да опитате. Ако нещо от новите храни не ви е вкусно, открийте по-добър заместител или яжте по-малко от оригинала. В някои случаи храната заместител може да бъде по-лоша от оригинала. Добрата новина е, че лека полека по-здравословните храни изместват обичайните и при това новото ви меню става все по-вкусно и по-вкусно.

Четете етикетите

6ти съвет за отслабванеЗнам, че е досадно, но трябва да го правите – и няма начин да не спазвате този съвет. Може ли да не знаете какво слагате в устата си? Не предполагайте – ако трябва три пъти прочетете състава на продукта, енергийното му съдържание и теглото му. Трябва да разчитате само на себе си за това – вие трябва да отслабнете и няма кой друг да смята вместо вас. Не е толкова трудно, но изисква да направите някакво усилие. Ако не друго, поне обърнете внимание колко калории съдържа продукта.

Какво им е толкова забавното на кравите?

7ми съвет за отслабванеАко си падате по сиренето, трябва да пробвате La vache qui rit (Засмяна крава) и да си имате в запас от този продукт. Самостоятелно пакетираните парченца са перфектни за закуска и са прекрасни леко разтопени върху каквото и да е ядливо нещо. Трябва да внимавате, защото много от традиционните сирена са твърде мазни и не особено полезни за новото ви меню. Ще ми се да намеря още нещо толкова вкусно и ниско калорично като „La vache qui rie“ (чудя се как ли го правят това сирене).

Кажете на семейството си

8ми съвет за отслабванеНяма да отслабнете сам, макар и ДА СТЕ САМ в отслабването. Ако живеете със семейството си, споделете намерението си – един път стига, не прекалявайте с тази тема. Кажете им какво смятате да правите и че искате (и се нуждаете) от тяхната подкрепа. Ако те не знаят, може съвсем несъзнателно да саботират вашите усилия. Вие искате те да ви помогнат в отслабването. Вие искате да споделите с тях радостта си от постигнатото. Кой знае? Може би някой от новите ви навици ще им хареса и те ще споделят по-здравословния ви начин на живот?

Обявете публично, че ще отслабнете

9ти съвет за отслабванеАко искате да намалите риска от провал е най-добре да кажете на всички, че отслабвате. Това е първата стъпка към евентуален успех. Аз станах отговорен за действията си, защото всички мои приятели знаеха какво правя. Няма връщане назад, иначе рискувам да поставя сам под въпрос моето чувство за отговорност. Не исках да разочаровам хората, които ме познават. А пък и така е по-лесно да разберете кои от близките ви са минали по този път и да получите техните съвети. Може и да вдъхновите някои от хората около вас да последват примера ви, стига само да направите първата стъпка.

Изберете си свои упражнения

10ти съвет за отслабванеФизическите упражнения не са еднакви. Може да харесвате бягането – тогава бягайте. Ако предпочитате джогинг – изберете него. Може пък да харесвате карането на стационарно колело – карайте го. Намерете това, което е най-подходящо за вас – това, което не е прекалено тежко, за да го правите ежедневно. Не избирайте нещо, което мразите и което с времето може да спрете да правите. Не ви препоръчвам да се поддавате на приказки от рода на „трай бабо за хубост“ и „без болка няма успех“. Аз отслабнах без излишни усилия, не виждам защо и вие да не можете.

Станете „Газела“

11ти съвет за отслабванеВероятно сте гледали по телевизията реклами за домашни фитнес уреди за ходене от рода на този. Мога да ви кажа – вършат работа. Удобни са за краката и ме тренират добре. Накои хора казват, че са неприятни за ползване, но аз обичам моята Газела и бих ви препоръчал да не харчите пари за скъпи уреди на този етап. Все пак сме обикновени хора, които просто трябва да изгорят малко калории.

Изключете

12ти съвет за отслабванеИма причина хората по време на тренировка да слушат любимата си музика – слушането ви разсейва от физическото усилие. Това е тайната как времето за тренировка да мине неусетно.Ако се концентрирате върху това какво прави вашето тяло, тренировката ще ви се струва безкрайна. Купете си портативен плейър или се упражнявайте по време на любимо телевизионно предаване.

Не разчитайте на това, че все нещо върви по телевизията

13ти съвет за отслабванеВажно е да стимулирате своя мозък докато тялото ви се упражнява по някакъв начин. Обаче никога не разчитайте, че все нещо върви по радиото или телевизията. Вместо „да изключите“, ще започнете да сменяте каналите и времето пак ще започне да се влачи все едно мислите за тренировката. Ползвайте или предварителен запис или по-добре карайте без това.

Видео игрите ми помогнаха да отслабна

14Аз пазя теглото си с моята „Газела“ (някои не я харесват). По време на тренировката често играя видео игри. Още първия път забелязах, че се потя много повече, отколкото при пасивно гледане на телевизия! Причината е проста – адреналин. Вече тренирам и играя едновременно. Жанра на играта е от съществено значение. Състезателните игри са просто идеални. Колкото по-малко мислите, толкова повече изгаряте и като бонус времето за тренировката минава неусетно.

Поставяйте си реалистични цели.

15ти съвет за отслабванеМожете да отслабнете с 20 килограма само за седмица ако работите по 12 часа на ден и ядете само целина – но не и ако сте човек. Бавните, но постоянните печелят маратоните. Не напразно хората казват: „Не отхапвай повече, отколкото можеш да сдъвчеш“. Поставяйте си малки и достижими цели. Накрая ще сте постигнали повече, отколкото сте предполагали (и за по-малко време).

Избягвайте алтернативните мазнини и глюкоза

16ти съвет за отслабванеИма няколко причини да ви дам този съвет. Първо и двете са вредни за вас. Второ ще премахнете много от „лошите храни“ с един замах. Трябва да обръщате повече внимание на това какво ядете и да избягвате на всяка цена тези две съставки. Те участват в много повече продукти, отколкото предполагате.

Не слушайте винаги близките си

17ти съвет за отслабванеВече ви посъветвах да споделите със семейството си, но понякога те могат да се опитат да ви откажат от намерението да отслабнете. Просто е: може да не искат вие да успеете там, където те вече са се провалили. Понякога съзнателно, понякога не. Внимавайте за изказвания от рода на: „Вече си отслабнал достатъчно.“ или „Харесвам си те такава каквато си“. Важното е, че ВИЕ НЕ СЕ харесвате и ВИЕ ТРЯБВА да се погрижите за себе си, без значение кой какво казва. А те, те пак ще ви обичат (поне на теория).

Не се сравнявайте с другите

18ти съвет за отслабванеХората са различни и отслабват по различен начин. Дори да правите съвсем същите неща, които правя аз, няма да отслабвате със същите килограми, с които аз отслабвам. Трябва да откриете вашите начини. Ако започнете да имитирате чужди навици, най-много съвсем да се обезкуражите и да се откажете без дори да си дадете сметка, че физически е невъзможно да бъдеш някой друг, освен себе си.

Жените не са мъже

19тиДоказано е, че мъжете отслабват по-бързо от жените благодарение на физиологичните си особености (жените са предразположени да имат повече мазнини, защото са възпроизвеждащия пол). Това не е сексистко твърдение – просто такава е истината. Поради тази причина жените трябва да си поставят различни цели от мъжете – особено ако отслабвате заедно с някой от другия пол.

Вземи вълшебно хапче

20ти съвет за отслабванеГлупости! Няма такова нещо като вълшебно хапче. Не ставайте жертва на последните реклами на някоя си фармацевтична компания. Ако четете и слушате внимателно, ще разберете че тези хапчета дават ефект само ако са съпроводени със съответна диета и тренировки (което се казва директно и в самата реклама). Страничните ефекти от тези медикаменти са дори по-лоши от наднорменото ви тегло.

Витамините са добри за вас

21ти съвет за отслабванеАко искате да взимате някакви хапчета, нека да бъдат естествени добавки (като есенциални мастни киселини или мултивитамини). Обаче не прекалявайте, особено с добавките на билкова основа. Прекалено много от каквото и да е не е добре. Можете да се консултирате с диетолог, но винаги си купувайте добавките и хапчетата сам от аптеката – и ползвайте този тип добавки минимално. Помнете, че определени витамини не са добри ако не се комбинират с определени минерали.

Програма за следене на теглото

22ри съвет за отслабванеВ началото приятели ми изпратиха сложни таблици, за да следя напредъка си. Oх, не – не стават за мен. Аз съм човек, който направо хваща лесната пътечка. Потърсих в Мрежата коя е най-добрата програмка и открих CalorieKing. Няма нещо по-лесно за ползване. Вярвайте ми, тази е единствената. Мога да си записвам всичко, което изяждам и изгарям (безболезнено). Хем статистиките й са подробни и задълбочени, хем ползването на програмката не предполага никакви технически умения. Сайта и безплатните услуги, които предлагат CalorieKing са супер, но това, което ви трябва е десктоп приложението. Платете регистрационната такса – колко струва според вас собственото ви здраве?

Определете идеалното тегло за вас

23ти съвет за отслабванеЗа всяка височина и телесна структура, има най-подходящо тегло. Намерете своето и го приемете за цел. Ако нямате идея колко килограма трябва да тежите, потърсете в Мрежата калкулатор (резултатите им варират в малки граници). Вече имате тегло, в което да се прицелите.

Обмислете източника

24ти съвет за отслабванеТова може да прозвучи изсилено, но … как да се доверя на пухкав закръглен доктор или диетолог? „Прави каквото ти казвам, а не каквото правя“ не е максима, която мога да приема от някой си, макар и квалифициран да ми казва кое е най-добро за мен. Говерете с хора, които са на вашия хал или които вече са успели да отслабнат. Няма нужда да копирате техния режим, но поне ще получите помощ от някой, който е бил на ваше място.

Игнорирайте Роналд Макдоналд

25ти съвет за отслабванеНяма нужда да се откажете изцяло от бързите закуски, но трябва да ги избягвате на всяка цена. Голяма част от тази храна е гадна и с лоши съставки – ако избщо отидете толкова далеч, че да я наричате храна. Ако я харесвате заради удобството, намерете по-подходящ начин за хранене. Между другото, повечето от нещата, които сервират се считат за хранителни продукти, а не за храна. Разликата е гигантска, има ли нужда да ви напомням?

Претегляне

26ти съвет за отслабванеАко кантарът ви е разнебитен, сменете го. Ако е аналогов, изхвърлете го. Говорих с много мои приятели за това коя марка везни предпочитат. Много от тях (включително и аз) препоръчват Tanita. Те са с високо качество и голяма точност. Поставете везната си на твърда повърхност (ако везната е поставена върху килим, измерването няма да е вярно).

Наблюдавайте теглото си

27ми съвет за отслабванеНякои твърдят, че трябва да се теглите веднъж седмично. Аз се чувствам по-добре ако отбелязвам всеки ден моя прогрес. Без значение колко често и кога, но трябва да се измервате винаги по едно и също време на деня. За мен е подходящо 10 сутринта (или около 10). Ако решите да се мерите всеки ден трябва да имате предвид, че теглото ви се може да варира с половин или един килограм. Следете само тенденцията на отслабване да се запазва.

Половин килограм на седмица.

28ми съвет за отслабванеАко не отслабвате поне с половин килограм на седмица по избрания от вас режим на хранене, то или сте в застой, или сте изчерпан. Може би трябва да положите още по-големи усилия, за да накарате вашето тяло да започне да губи телесна маса. Ако отслабвате с повече от половин килограм на седмица, значи се справяте по-добре от средното. Но не е реалистично да очаквате, че ще отслабвате с повече от 2 или 3 килограма.

Спазвайте своите приоритети

29ти съвет за отслабванеРазбира се, че сандвичът има удивителен вкус ако му добавите още майонеза… но имате ли нужда!? Кое е по-важно: да отслабнете или точно този сандвич да е с допълнителна майонеза? Как ще постъпите следващия път, когато се сблъскате със същия проблем? Лесно можете да се подхлъзнете по нанадолнището. Не забравяйте кое е по-важно за вас.

Мускули и мазнини

30ти съвет за отслабванеМускулната маса е повече от тлъстината, но последното нещо което искате да загубите са мускулите ! Затова редовните физически упражнения са задължителни. Без тренировки тялото ви може да стопи първо мускулите си и вие тогава ще се чувствате по-зле, отколкото преди. Искате тялото ви да стопи мазнините си, а не мускулите. Искате да загубите телесна маса, но за сметка на мазнините, не за сметка на мускулите.

Неутрализирайте принципа на запасяване

31ви съвет за отслабванеАко увеличите приема на калории без да увеличите изгарянето им ще претоварите тялото си. То ще си каже: „Ха! По-добре да превърна тези излишни калории в мазнина, защото кой знае какво ще се случи утре“. Когато правите физически упражнения, вие принуждавате тяло си да „гори“, вместо да „трупа“.

Не прекалявайте

32ри съвет за отслабванеАко промените начина си на живот, сигурно ще постигнете резулати, но има закон за намаляване на възвръщаемостта с увеличаване на усилието. Може цяла седмица да тренирате по един час повече и пак да отслабвате по същия начин, както преди това. Дайте време на тялото си да се адаптира. Не се напъвайте прекалено, защото има опасност да похабите енергия по нещо, което може да не даде незабавен резултат. Този съвет важи само за тези, които искат отслабнат, а не да станат световни шампиони.

Навиците са нещо добро

33ти съвет за отслабванеУбедите ли се, че нещо дава резултат, направете всичко по силите си, за да го повтаряте. Тренирайте не по-малко от 3 пъти седмично между 40 и 60 минути, но не мислете, че ви трябват повече от 5 пъти. Тялото ви е склонно да гори повече сутрин, но ако вечер тренировките ви разпускат от стреса, не се колебайте да промените графика си. Графиците и спазването им са важни и за други аспекти от живота ви.

Наспете се

34ти съвет за отслабванеЗа да гори ефикасно мазнини, тялото ви се нуждае от поне 8 часа сън дневно. Ако си мислите, че си правите услуга като спите по-малко, грешите. Дайте време на тялото си да отпочине умствено и физически. Сънят е много, много важен (дори само за умствената ви активност на другия ден). Ако се чувствате уморен, значи тялото ви казва: „Затвори си очите, глупчо!“.

Запомнете – вилицата не е лопата

35ти съвет за отслабванеАз ям бързо (кълна се, че не мога да променя това). Дори и да не съм гладен, мога да натъпча в устата си всичко за по-малко от минута. Но мозъкът ми закъснява с цели 20 минути да разбере факта, че съм изял достатъчно. И аз изяждам много повече от нужното. Опитайте се да оставите половината от това, което е в чинията ви, изчакайте 10-на минути и ако още усещате глад, приодължете с храненето. Не трябва да се чувствате преял – никога. Това е сигурен знак, че сте прекалили. Ако се нуждаете от стопер на глада, опитайте с добавките Omega 3 и Omega 6 (EFAs) като ги взимате 20-на минути преди хранене.

Леки закуски

36ти съвет за отслабванеНяма нищо лошо в похапването между основните хранения. Малки закуски през деня са достатъчни, за да ви държат доволен (подобно на усещането за прехранване) и да не чувствате глад. Дайте възможност на тялото си да разбере, че получава редовно определено количество калории по някакъв режим. Вече знаете, че ако изпитвате силен глад по време на основно хранене преди мозъкът да ви е казал да спрете, вероятно ще погълнете много повече храна от необходимото. Мислете за закуската, обядът и вечерята преди всичко като за социални дейности.

Обикнете производителите на зехтин

37ми съвет за отслабванеТочно като автомобилa, и тялото ви се нуждае от висококачествена мазнина. Мазнините не са еднакви, но е трудно да се каже коя е най-подходяща за вас. Аз обикнах хубавия зехтин – той е 100% естествен и е богат на мастната киселина Omega 9. Enova (специална мазнина от соя и рапица) е друга марка, която вкъщи всички харесват. Изберете внимателно вашата мазнина. В противен случай опитите ви за отслабване могат да си останат само козметични. Когато става въпрос за храна, винаги важи правилото: колкото е по-естествена, толкова е по-добра.

Обратно към мазнините

38ми съвет за отслабванеАко си мислите, че за да стопите тлъстините си и да запазите постигнатото е достатъчно да спрете употребата на мазнини, сте в голяма грешка. Ако мислите, че нискомаслена диета е това, от което се нуждаете, най-добре да се откажете от идеята овреме. Тялото ви (а и мозъкът ви) се нуждае от мазнини за да съществува! Затова и учените наричат полезните мазнини есенциални мастни киселини. Върнете ги обратно в менюто си. Не избягвайте мазнините – те са полезни и необходими на организма ви.

Балансирайте

39ти съвет за отслабванеАко ядете една и съща храна непрекъснато, ще ви писне. Разнообразявайте менюто си – нека небцето ви се радва. Балансирайте въглехидрати, протеини и мазнини. Няма нужда храната за обяд и вечеря да е една и съща. И за бога – не пазарувайте в магазините само от секцията за диетични продукти. Няма причина да се отказвате от любимите си храни – просто не трябва да изяждате толкова голямо количество.

Трябва да знаете дневния си лимит калории.

40ти съвет за отслабванеКогато отслабвах трябваше на ден да консумирам под 1700 калории. Когато знаете горната си граница, печелите наполовина битката. Може да ядете каквото си поискате, стига да не превишите дневния си лимит. Следете всичко, които изяждате, за да знаете къде сте спрямо дневното си ограничение. Ако не знаете колко е вашата граница, как ще знаете кога да спрете?! Звучи леко тъпо, но тъкмо това е ситуацията, в която изпадат много от хората, спазващи диета (и накрая се провалят)!

Фибрите са супер !

41ви съвет за отслабванеКогато започнете да стопявате мазнини, вероятно стомахът ви ще се запича от време на време. Уви, това се случва по-често, отколкото желаем да си признаем (и споделим). Затова трябва всекидневно да се поема голямо количество фибри. Те са много важни за вашето здраве (и за постигане на мечтаното отслабване). Изберете някакъв продукт с голямо съдържание на фибри, за да решите проблема лесно. Ще ви трябва и слабително за тези „спечени“ състояния, в които неминуемо ще изпадате от време на време. Имайте си в запас известно количество слабително и не планирайте да ходите където и да е в продължение на 24 часа от приема на поредната доза (повярвайте ми, знам какво говоря).

Ходете пеша

42ри съвет за отслабванеДокато ходите горите калории. Разбира се в много по-малко количество, отколкоте чрез бягането, но фактът си е факт. Обмислете възможността да си купите педометър, за да знаете колко стъпки правите дневно. Ако не друго, поне ще познавате обичайната си дневна активност вкъщи и офиса. Като допълнителен бонус ще можете да включите тези отчети в графата калориен дефицит когато ползвате програми от рода на CalorieKing.

Случват се и катастрофи

43ти съвет за отслабванеЕдна вечер излизате с приятели и изяждате 1 тон пържоли (сякаш зорлем ви се ще да унищожите всичко постигнато). Вместо да повтаряте тази изцепка отново, просто на следващия ден се вземете в ръце и продължете режима си. Няма нищо лошо от време на време да се случват такива „нередни“ неща. Стига разбира се преяждането да не ви стане навик. Едно преяждане не е страшно. Просто не го правете отново. И отново. И отново. И отново.

Да задоволиш желанието си не е (толкова) лошо

44ти съвет за отслабванеАко нещо ви се яде, изяжте го. Не си забранявайте и най-простите удоволствия. Ако е възможно, изяжте само половината от това, което ви се ще. Помислете – дали пък вече ненаситното ви желание не е задоволено, дали просто не сте пристрастен към вкуса? Отслабването не трябва да е мъчение за никого. Само се запитайте дали наистина е по-важно да погълнете тая калорична бомба или да изглеждате прекрасно на сватбата на брат си? Вие знаете отговора и ако игнорирате логиката, ще навредите на себе си задълго напред. Лапнете хапка или две и се спрете – а аз, аз няма да кажа на никого.

Водата

45ти съвет за отслабванеАко не пиете достатъчно вода, тялото ви ще започне да дава сигнали. Жаждата е удивително усещане – уталожете я. Обезводненото тяло не може да работи на пълни обороти. Ако ви тревожи количеството вода във вас, имайте предвид, че задържате излишна вода само ако не пиете достатъчно. Но ще спра до тук. Не мисля да давам съвет колко чаши на ден ви трябват – това е нещо индивидуално.

Добре дошли в сода клуб

46ти съвет за отслабванеКато повечето хора и аз обичам газираните напитки. Но за разлика от повечето, аз харесвам най-вече обикновената газирана вода. Ако сте пристрастен към подсладените напитки – време е да се откажете от тях и да станете почитател на обикновената газирана вода. И колкото по-рано, толкова по-добре. В помощ през този преход ползвайте лимон. Ако се каните да пиете нещо различно от вода, убедете се, че няма да пречи на вашия прогрес в отслабването. Давате ли си сметка, че ако се откажете от тези 2-3 литра Кока Кола само за една седмица може да отслабнете с 2 или 3 килограма (БЕЗ да правите нищо друго).

Захарта е прекрасният вкус на злото

47ми съвет за отслабванеМоже би не искате да чувате това, но захарта е нещо лошо. В колкото по-чист вид я поглъщате, толкова по-зле вашето тяло реагира на нея. Захар, захар, захар е натъпкана навред навред навред. Ако нещо е сладко, то съдържа захар. Има какви ли не видове захар и всички участват в метаболизма ни. Но мога да се обзаложа, че захарта на една ябълка е много по-добра за тялото, отколкото захарта например в едно бонбонче. Ако сте пристрастен към сладките неща, чакат ви тежки времена, но трябва да се преборите със себе си.

Подсладителите са по-страшни от самата захар

48ми съвет за отслабванеНаистина ли мислите, че вашето тяло може да се справи с нещо, което е създадено от човек? Сериозно?! Тези продукти се добиват чрез химичен синтез и не се срещат никъде в природата. Нe растат дървета Splenda в топлите страни, нито растения NutraSweet в далечна Арктика. На всичко отгоре някои от тези подсладители увеличават чувството за глад! Да не споменавам за всички здравословни проблеми, които могат да предизвикат тези неестествени субстанции. Ако нямате избор, по-добре давайте на тялото си нещо, с което то знае как да се справя (истинска, нерафинирана захар). Наистина е много по-безопасно (и здравословно) да стоите далеч от сините, розови и жълти пакетчета. Разровете малко Мрежата по този въпрос. Тогава седнете и пак ми кажете, че са супер!

Белият хляб

49ти съвет за отслабванеЗнаете ли, че белият хляб е вреден за вас? Поговорете за това с някой диабетик. Изследванията показват, че хората, които консумират силно рафинирани продукти ( например бял хляб) са по-склонни към натрупване на коремни тлъстини. Защо? Много просто – тялото не получава това, от което има нужда. Хранителната индустрия не е здравословна индустрия, нали? Не може наивно да вярвате, че на всяка цена тя защитава вашия интерес (въпреки всичките маркетингови напъни). Ако имате нужда от вкуса на белия хляб, поне яжте бял пълнозърнест хляб. Много вериги произвеждат здравословен и чудесен на вкус хляб. Повтаряйте след мен: пълнозърнест бял хляб, пълнозърнест бял хляб.

И накрая за пастата

50ти съвет за отслабванеПодобно на своя братовчед белия хляб, рафинираните макаронени изделия са вредни за здравето и пречат на опитите ви за отслабване. Не твърдя, че трябва да се откажете напълно от пастата, но поне сменете марката и ползвайте Barilla. Те произвеждат нова пшеничена паста, която няма нищо общо с досегашните „тестени боклуци“, които сте поглъщали. BARILLA PLUS е абсолютно фантастичен продукт и прекрасен източник на фибри и протеин. Ще се чувствате по-добре с този вариант, дори да не си падате много много по пастата (все пак за моето небце си е перфектна).


Сега, след като сте постигнали мечтаното тегло как смятате да го запазите? Най-лошото нещо, което можете да направите е да постъпите както аз преди (при това няколко пъти) – да се омързеливите. Спрях да мисля за всички правила, които трябва да се спазват и това ме върна там откъдето тръгнах.Но каквото беше, беше – никога вече. Въпреки че не е нужно да съм толкова стриктен както през периода на отслабване, все още продължавам да се претеглям и да следя физическата си активност всекидневно. Много по-лесно мога да коригирам теглото си с 2-3 килограма, отколкото с 20 или пази боже 30. Успех на всички ви!