Хранене

ХРАНИ, КОИТО ЗАСИЛВАТ МЕТАБОЛИЗМА – ЧАСТ 1

Преди са започнете диета научете кои храни въздействат благоприятно за отслабване
Надолу

ГОРСКИ ПЛОДОВЕ

ТЕ СА ЕДНИ ОТ НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ за човешкото здраве. Яжте ги сурови защото загряването и замразяването разрушават част от антиоксидантите в тях. Култивираните видове по съдържание и хранителна стойност не се отличават от дивите.

Горските плодове са най-силният естествен мултивитаминен препарат. В малък обем с ниска калоричност са събрани почти всички витамини и минерали, антиоксиданти, киселини. Изобилстват на фибри и имат ниски нива на захари. Затова консумацията им дори в големи количества не предизвиква резки покачвания и спадове в нивата на инсулин в тялото.

Тук можете да намерите подробна информация за различните видове горски плодове.

ЯБЪЛКИ

ФИБРИТЕ И СПЕЦИАЛНИТЕ ВЪГЛЕХИДРАТИ не са единствените полезни вещества, които осигурява ябълката, когато се включи в  диета.

Учени от Япония и САЩ установиха, че полифенолите, които този плод съдържа дават повече мускулна сила и издръжливост и намаляват мастните тъкани в тялото.

ПОРТОКАЛИ

Храни, които засилват метаболизма - портокалиВИСОКОТО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВИТАМИН С заедно с множество антиоксиданти, които пречистват свободните радикали в кръвта ни, са най-привлекателните качества на този плод.

Съдържанието на фибри е това, което прави портокалите чудесна храна за поддържане на теглото, като в същото време спомага за прочистването на дебелото черво и регулиране на функцията му.

Консумацията на портокали трябва да е с мярка, тъй като съдържат фруктоза, която вреди на здравето в прекомерни количества. Винаги предпочитайте плода пред изцедения портокалов сок.

Още информация за портокалите.

ГРЕЙПФРУТ

ПЛОДЪТ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗЕН, защото съдържа витамин С, мека целулоза, минерали и какво ли още не. Използва се като средство за диети и разтоварване на организма.

Внимавайте – този плод стяга черния дроб. Затова НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЯДЕ, когато вземате лекарства или непосредствено, след като сте ги спрели. Отлаганията от медикаментите се натрупват в черния дроб и задължително трябва да се изхвърлят навън.

Още информация за грейфрута.

ЛИМОНИ

ТЕ ПОМАГАТ ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ТЕГЛОТО и това е най-добрият мотив да изпиваме всяка сутрин чаша вода със сока на половин лимон. Жълтият плод съдържат пектин в големи количества, който помага в борбата с глада. Доказано е, че хората, които поддържат диета, включваща по-кисели на вкус храни, отслабват значително по-бързо.

Лимоните са абсолютно алкална храна, въпреки че на вкус са кисели. Вътре в телата ни са алкални и не създават никаква киселинност при метаболитните процеси. На практика начинът на хранене на съвременния човек води до превес на киселинните показатели. Ето защо лимонената киселина успокоява стомаха и организма.

Научете повече за лимоните.

ЛАЙМ

СЪДЪРЖА огромно количество лимонена киселина, флавоноиди, антиоксиданти (витамини А и С), фолиева киселина и калций, които помагат за неутрализиране на вредата на свободните радикали в организма и повишават имунитета ни.

Лаймът регулира храносмилатени смущения и повишава производството на стомашни сокове, жлъчка и киселини. Неустоимият му аромат стимулира слюноотделянето още преди да попадне в устата (което пък подпомага първичния процес на храносмилане), подобрява перисталтиката на червата и действа ефективно при запек.

Научете повече за лайма.

ДОМАТИ

ДОМАТИТЕ съдържат субстанцията 13-oxo-ODA, която активира изгарянето на мазнините в организма. Ето защо е важно да включите тези плодове в диетата си.

Според японски учени ако с всяко хранене изпивате по 1 чаша (200мл) доматен сок, тялото ви ще има достатъчно от субстанцията, за да се активира топене на мазнини без дори да посещавате близкия фитнес център. Доматената супа има същия ефект.

Други здравословни ползи са високото съдържание на витамин C, умерени дози на витамините А и B9 и богат източник антиоксиданта ликопен.