Хранене

ХРАНИ, КОИТО ЗАСИЛВАТ МЕТАБОЛИЗМА – ЧАСТ 2

Преди са започнете диета научете кои храни въздействат благоприятно за отслабване
Надолу

БРОКОЛИ

БРОКОЛИТЕ СА МНОГО БОГАТИ НА ПОЛЕЗНИ ВЕЩЕСТВА и същевременно са нискокалорична храна. Съдържат фибри и витамини, осигуряващи засищане и здраве. Не преварявайте броколите. Най-вкусни и здравословни са алангле.

Допълнителни здравословни ползи са способностите да предпазват от развитие на рак (благодарение на съдържанието на сулфорафан), да укрепват костната система (витамин К) и да забавят стареенето (витамин С).

ЗЕЛЕ

МНОГО НИСКАТА КАЛОРИЧНОСТ на зелето в съчетание с богатото съдържание на витамини и минирални соли позволява то да се използва в диетата на хора с наднормено тегло. Важно е да се консумира в прясно състояние. При топлинна обработка то губи значителна част от витамините и съдържащата се в него винена киселина.

Ако имате необуздан апетит, започвайте всяко хранене с 200г салата от сурово зеле. Дъвчете бавно и внимателно. Само с 46 калории ще елиминирате чувството на глад. Богатото съдържание на фибри усилва перисталтиката на червата. Така едновременно и отслабвате и детоксикирате организма си.

КРАСТАВИЦА

СЧИТА СЕ, че съдържащото се в краставиците вещество Phospholipase спомага за горенето на мазнини. Въглехидратите като цяло са малко в този продукт. Ниските стойности на гликемичен товар (респективно гликемичен индекс) го правят подходящ за диабетици и различни видове диети.

Съдържа още витамините C, B1, K и А, както и съединения благоприятни за здравето – флавоноиди, лигнани, танини и тритерпени.

ЧЕСЪН

УСТАНОВЕНО Е, че зеленчукът съдържа витамин А, B1, B2, и над 200 биоактивни съставки, като най-важните от тях са алиин и алицин. Алицинът представлява изключително силен антибактериален агент, като по своето бактерицидно действие 1 мг алицин отговаря на 15 единици пеницилин. Алицинът е и основна активна съставка с изразени диуретични свойства и спомага за прочистването на бъбреците и жлъчката, както и за профилактика.

Лецитинът, друга съставна част на зеленчука, спомага за премахването на мастни натрупвания и за превръщането на мазнините в енергия при обмяна на вещствата. Доказано намалява концентрацията на холестерол.

ЦЕЛИНА

ЦЕЛИНАТА Е НОСИТЕЛ НА ОТРИЦАТЕЛНИ КАЛОРИИ и затова е много популярна в диетологията и диетичното хранене. Препоръчително е да добавите сурова целина в салатата си ако се притеснявате от калориите в дресинга.

Тя е богата на антиоксиданти като витамин А (бета-каротин) и източник на витамин К и B9. В състава на целината са представени почти всички основни минерали (калций, желязо, фосфор, магнезий, калий, натрий, цинк, манган, селен и флуор), омега-6 мазнини.

МОРКОВИ

ВИСОКОТО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЦЕЛУЛОЗА стимулира функцията на храносмилането и перисталтиката на дебелото черво. Веществата в морковите помагат на тялото да изхвърли токсините.

Редовното консумиране на моркови укрепва зрението поради високото съдържание на витамин А. Добре е да знаете, че каротинът много по-бързо се усвояваил от организма, ако се подправи с растително масло или с малко лимонов сок.

Зеленчукът е полезен за диабетиците, които често страдат от дефицит на витамин А. Морковът се различава от другите зеленчуци и с повишеното си съдържание на калиеви соли. А те са крайно необходими при болести на сърцето, кръвоносните съдове и бъбреците.

Всичко за морковите

СПАНАК

НИСКОТО СЪДЪРЖАНИЕ НА КАЛОРИИ го прави любима добавка за зеленчукови салати, напитки и пюрета. Леко сотиран е чудесно самостоятелно ястие. Може да го добавяте към супи или да го смесвате с други зеленчуци. Зелената супер храна съдържа толкова много полезни вещества, че е трудно да бъдат изброени!

Ниската калоричност на спанака го превръща в изключително подходяща диетична храна. В 100 г спанак се съдържат едва 25 калории.

Подробна информация за спанака.