Хранене

ХРАНИ, КОИТО ЗАСИЛВАТ МЕТАБОЛИЗМА – ЧАСТ 3

Преди са започнете диета научете кои храни въздействат благоприятно за отслабване
Надолу

АСПЕРЖИ

АСПЕРЖИТЕ са зеленчук, тачен от гастрономи и от почитателите на диетичното и здравословно хранене. Голямо количество витамин С в съчетание с витамин А правят този зеленчук незаменимо средство за възстановяване на организма след зимния сезон.

Аспержите са богати на калий, калций, натрий и желязо и са особено полезни за подобряване на бъбречната дейност. Имат силно изразено диуретично действие. Оказват благотворно влияние върху функцията на черния дроб и белите дробове. Eкстракт от аспержи предпазва черния дроб от разрушителното действие на токсините, вкл. алкохол.

Аспержите, също като лук, чесън, царевица и банани имат богато съдържание на инулин. Инулинът е сложен въглехидрат и често го наричат захарни фибри. Не се усвоява от организма, което е важно при диетично хранене, но спомага на хранителната система като поддържа чревната флора и има пробиотичен ефект.

ЗРЯЛ БОБ

БОБЪТ Е ДОБЪР ИЗТОЧНИК на калций, магнезий, и други минерали и витамини. Като всички бобови е с високо съдържание на фибри – разтворими и неразтворими.

Разтворимите фибри образуват гелоподобно вещество, което се свързва с жлъчния сок (който съдържа холестерол) и се извежда от организма. Проучвания показват, че неразтворимите фибри не само спомагат за повишаване на метаболизма и предпазват от запек, но са и добра превенция за редица болести в храносмилателната система.

ЛЮТИ ЧУШКИ

КАПСАИЦИНЪТ е веществото в лютите чушки, което засилва метаболизма и е предпочитана съставка за добавки, които целят да засилят горенето на мазнини.

В организма капсаицинът въздейства на мазнините и ако това се съчетае с тренировка мазнините с лекота изгарят. Обаче без съчетание с физическо натоварване няма никакъв ефект. Изследвания показват, че 30на мин след поемане на лютите чушки трябва да започнете тренировката.

ОВЕСЕНИ ЯДКИ

За разлика от повечето зърнени култури, овесените ядки запазват голям процент от минералите и витамините си дори след обелване на триците.

За да запазите диетичните свойства, избягвайте подсладителите и ползвайте нискомаслено мляко или вода. За аромат и вкус добавете шепа горски плодове. С овесена каша за закуска може да заместите по-калорични храни.

БАДЕМИ

БАДЕМИТЕ са отличен източник на витамин Е – антиоксидант, който се счита за разковниче на младостта. 20 ядки на ден са достатъчни за дневната доза витамин Е, което е само 120 калории. В добавка ще си осигурите и дневната доза B2, който е витаминът „изгарящ“ натруманите мазнини.

Диетолози препоръчват бадемите да се включват в дневното меню балансирано. Изследване в Харвард – САЩ доказва, че тези ядки не само спомагат да се отслабне, но и пречат на ефекта йо-йо.

Ако дневното ви меню съдържа полезни мазнини (като тези в бадемите) увеличавате шанса си за успех да отслабнете.

ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО

Елиминирането на мазнини от дневното меню не води автоматично до отслабване. А и човешкият мозък се нуждае от мазнини. Мастноразтворимите витамините без прием на мазнини не могат да бъдат усвоени.

Важно е да се приемат полезни мазнини, а фъстъченото масло се счита за полезно. То само по себе си няма да подпомогне отслабването, но в контролирани количества заедно с подходящи упражнения ще ви помогне.

КИСЕЛО МЛЯКО

КИСЕЛОТО МЛЯКО има сериозни диетични предимства. Богато е на вода, може да се управлява процента мазнини, въглехидратите му са ограничени, а белтъчините са голяма част от съдържанието му. То добра е храна за диабетици, чудесна добавка срещу остеопорозата и дори храна за малки деца. Последните изследвания доказват, че употребата на кисело мляко намалява холестерола в организма.

Изследване на контролна група, показва, че дневна доза 1100 мг калций от киселото мляко увеличава загубата на телесна маса и гори натрупани мазнини предимно в коремната област. Една чаша мляко съдържа около 450 мг калций.

ЯЙЦА

ЯЙЦАТА съдържат висок процнт протеини. За да ги усвои обаче, на тялото ни се налага да гори мазнини.

Увеличеният прием на белтъчини предизвиква усилване на метаболизма. И в добавка благодарение на високото съдържание на витамин B12 и leucine консумирането на протеин кара организма да гори енергия и мазнина.

КЪРИ

ЧИНИЯ С АРОМАТНО ИНДИЙСКО КЪРИ може да саботира усилията ни да отслабнем. Ястието съдържа много зеленчуци, които са полезни, но пък е прекалено калорично 500 – 700 калории. Усиленото топене на мазнини при консумиране на къри се дължи на една от съставките в него – куркума.

АВОКАДО

Този плод е един от най-богатите на мазнини. Изследвания показват, че един плод съдържа около 20г моно-ненаситени мазнини. Благодарение на този уникален състав наричат авокадото краля на здравословното хранене. Доказано е, че намалява холестерола, потушава силните пристъпи на глад и е една от най-подходящите храни за стопяване на тлъстини в областта на корема. Все пак трябва да се консумира умерено, защото в един плод има над 300 калории.

ДИНЯ

Честото хранене с диня само по себе си няма да стопи мазнините. Но този нискокалоричен плод е пълен с полезни вещества, включително витамин A, C и lycopene, което спомага да контролирате теглото си или да улесните отслабването. Не се колебайте дали да включите този плод в нискокалоричната си диета.